Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su "LSA" slapukų politika. Daugiau informacijos

Mityba ir sveikata

Kursas skirtas tiems, kurie nori žinoti:

  • Kodėl mityba yra neatsiejama mūsų gyvenimo ir mūsų sveikatos dalis.
  • Kokia mityba laikoma sveika? Kokios yra pagrindinės sveikos mitybos taisyklės?
  • Kokias sveikatos problemas sukelia nesveika mityba?
  • Kaip mitybos pagalba išvengti ligų?
  • Kokie yra plačiausiai paplitę sveikos mitybos mitai ir kodėl žalinga laikytis įvairių dietų?
  • Kaip ženklinami maisto produktai?
  • Ar sveika atsisakyti mėsos?
  • Kas gali teikti sveikos mitybos rekomendacijas ir sudarinėti mitybos planus?

 

registruotis

Apie kursą

Mityba yra neatsiejama mūsų gyvenimo ir mūsų sveikatos dalis. Priklausomai nuo to, kaip mes maitinamės, galime sustiprinti savo sveikatą, išvengti daugelio ligų, tačiau nesveika mityba gali sukelti ir daug nepageidaujamų rūpesčių. Tai, kad žmogus šiandien jaučiasi visai sveikas, nors turi šiek tiek antsvorio, nežymiai padidėjęs jo kraujo spaudimas ar cholesterolis, dar nereiškia, kad nesusirgs po 10 metų!

Jei žmogaus mityba atitiks organizmo fiziologinius poreikius, remsis sveikos mitybos principais ir pagrindinėmis taisyklėmis – ji bus ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, tuo pačiu padės išsaugoti ir stiprinti mūsų brangiausią turtą – sveikatą.

Šio išsamaus net 38 val. kurso tikslas – išsiaiškinti kaip maitintis, kad būtume sveiki, energingi, gautume visas organizmui reikalingas medžiagas ir laiku išvengtume ligų. Kursą sudaro 28 val. kontaktinių seminarų ir 10 val. apmities namų darbas.

Kurso metu išsiaiškinsite, kas gali teikti mitybos rekomendacijas sveikiems ir sergantiems žmonėms, sužinosite, kas skatina pasirinkti tam tikrus maisto produktus ir kodėl taip sunku keisti mitybos įpročius, geriau suvoksite mitybos įtaką įvairių ligų atsiradimui, susipažinsite su mitybos būklės vertinimu ir sveikos mitybos rekomendacijomis, sužinosite mitybos patarimus ir pagrindines taisykles, norint išvengti labiausiai mūsų visuomenėje paplitusių ligų: širdies ir kraujagyslių, cukrinio diabeto, vėžinių susirgimų, osteoporozės bei kitų ligų, išsiaiškinsite, kokios klaidos dažniausiai pasitaiko mūsų valgiaraštyje, sužinosite įvairių dietų naudą ir žalą mūsų organizmui.

Kurso trukmė6 savaitės
DalykasMityba
Kurso baigimasSavarankiško darbo atsiskaitymas
Laikas, kurį reikės skirti kursams2-3 val. per savaitę
Dėstytojų kvalifikacija ir institucijaVisuomenės sveikatos, technologijų ir biologijos mokslų dr.
Studijų lygmuoPradedantysis
KalbaLietuvių
Paskaitos 28 val.
Mokymo(si) būdasMišrus (paskaitos ir klausytojo darbas nuotolinio mokymo sistemoje)
Kurso kaina169 Eur
Kursų pradžia ir vietaLapkričio 25 d., Kaunas
Kursų tvarkaraštis

Ką mokysitės?

  • Mitybos fiziologija: maisto medžiagos, virškinimas, vitaminai ir mineralinės medžiagos.
  • Maisto pasirinkimas ir jį lemantys veiksniai. Kūno svorio ir mitybos vertinimas, paros energijos poreikio apskaičiavimas.
  • Kūno masės vertinimas. Anstvorio ir nutukimo diagnostiniai kriterijai. Vaikų augimo kreivės ir kūno masės vertinimas. Kūno sudėties analizatoriai.  PSO sveikos mitybos rekomendacijos.
  •  Mėsos vartojimas. Mėsos maistinė vertė, funkcionalumo didinimo galimybės. Maisto produktų ženkinimas. 
  • Nutukimo epidemiologija: ekonominė našta ir paplitimas įvariuose amžiaus tarpsniuose.Nutukimo biocheminis ir fiziologinis mechanizmas. Nutukimo poveikis fizinei ir psichinei sveikatai. Nutukimas ir metaboliniai sutrikimai. Liguistas (morbid) nutukimas. Nutukimas ir fizinis aktyvumas: mokslo įrodymai.
  • Mityba ir lėtinės neinfekcinės ligos (širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, cukrinis diabetas, osteoporozė, vėžiniai susirgimai). Mitybos rekomendacijos lėtinių ligų profilaktikai. Nepakankama mityba (geležies mažakraujystė, jodo trūkumas). Maisto netoleravimas. Valgymo sutrikimai. Svorio mažinimo rekomendacijos ir būdai.

Susipažinkite su dėstytojais

Doc. dr. Vilma Kriaučionienė jau 11 metų dėsto sveikos mitybos temas Lietuvos universitetuose, skaito pranešimus konferencijose, veda mokymus ir seminarus sveikiems bei širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupės asmenims. Dirba mokslo tiriamąjį darbą, atlieka mažesnės ar didelės apimties epidemiologinius tyrimus mitybos ir nutukimo srityje, dalyvauja projektinėse veiklose, yra Europos nutukimo asociacijos narė.

Puikiai išmano sveikos mitybos ir svorio reguliavimo principus, mitybos įtaką lėtinių ligų vystymuisi. Paprastai ir patraukliai perteikia svarbiausią informaciją, akcentuodama praktinį jos pritaikymą.

Doc. dr. Miglė Bacevičienė jau 16 metų  dirba mokslo tiriamąjį darbą, atlieka tiek mažesnės, tiek didelės apimties epidemiologinius tyrimus, dalyvauja projektuose, skaito pranešimus konferencijose, veda seminarus ir dėsto Lietuvos universitetuose tyrimų planavimo ir statistinės analizės metodologiją, fizinio aktyvumo epidemiologiją pradedantiems ir pažengusiems, turi tarptautinės patirties vykdant didelės apimties studijas.

Dėstytoja puikiai išmano tyrimų planavimo, dizaino ir statistinės analizės principus, konsultuoja tyrėjus, doktorantus bet pradedančiuosius jaunuosius mokslininkus, paprastai ir patraukliai perteikia svarbiausius principus, akcentuodama jų praktinį pritaikymą. Yra daugiau nei 30 tarptautinių mokslinių publikacijų bendraautorė.

 

Gintarė Zaborskienė yra technologijos mokslų daktarė, LSMU profesorė. 

1994 metais baigė Kauno technologijos universitetą Cheminės technologijos fakultetą, Maisto produktų technologiją ir inžinieriją.

2002 metais įgijo daktaro laipsnį Aplinkos ir maisto produktų higienos srityje, Veterinarijos universitete Košice, Slovakijoje.

2005 m. daktaro mokslo laipsnis nostrifikuotas Lietuvoje.

Dėstomi dalykai ar kursai: Viešasis maitinimas, Mėsos, mėsos gaminių ir kiaušinių higiena ibei technologijos, Bioaktyvūs komponentai maisto gamyboje, Gyvūninių žaliavų ir produktų gamyba ir kokybė.

Turi ilgametę patirti maisto produktų laboratorinių tyrimų srityje, yra tarptautinių mokslinių publikacijų bedraautorė.

Doc. dr. Sandrija Čapkauskienė

Biologijos m. dr., dėsto biochemiją, fiziologiją, sportininkų mitybą ir metabolizmą Lietuvos sporto universitete.

Mokslinių tyrimų sritis – vaikų, paauglių ir jaunuolių funkcinių bei morfologinių sveikatos rodiklių tyrimai; sergančiųjų cukriniu diabetu, antsvorį bei nutukimą turinčių vaikų, paauglių ir jaunų žmonių fizinio aktyvumo ir mitybos problematika.

Sandrija yra šalies ir tarptautinių mokslinių publikacijų bendraautorė, skaito pranešimus šalies ir tarptautinėse konferencijose, veda seminarus mitybos ir fizinio aktyvumo tema sveikatingumo ir sporto šakų treneriams, dalyvauja mokslo ir kituose projektuose.

registruotis grįžti į kursus

Gaukite Lietuvos sporto akademijos pažymėjimą

Gaukite dėstytojo pasirašytą pažymėjimą su Lietuvos sporto akademijos logotipu ir užsitikrinkite savo kvalifikacijos kėlimo patvirtinimą šalies institucijose.

Pažymėjimas gali būti naudingas siekiant akademinių kreditų užskaitymo šalies ir užsienio aukštojo mokslo institucijose, pateikiant savo mokymosi pasiekimų aplanką. 

Pažymėjimą galite panaudoti profesiniuose ir socialiniuose tinkluose, minėti rašydami savo CV, prisistatant darbdaviams.